5 Qershori “Dita Botërore e Mjedisit” në Bashkinë Librazhd

Posted by: | Posted on: June 5, 2021

Në një bashkëpunim me shkollën 9-vjeçare, Funarës, në njësinë Administrative Orenjë, Albnatyra organizoi një aktivitet në kuadër të Ditës Botërore të Mjedisit” me objektiv pastrimin e disa pikave të ndotura me mbetje urbane (HotSpot). Vitet e fundit në fshatrat e Librazhdit është shfaqur një problem serioz që ka të bëjë me ndotjen dhe mbetjet urbane, e cila vjen nga moskujdesi dhe mungesa e infrastrukturës së mbetjeve. Shumë nga familjet, mbetjet urbane i hedhin në përroin e fshatit apo në ndonjë pyll aty afër duke besuar që i kanë hequr nga pjesa e tyre, mirëpo kjo nuk ka sjellë një zgjidhje afatgjatë për vetë ata por edhe për mjedisin në përgjithësi. Mbetjet urbane sidomos ato të plastikës janë një problem serioz për faktin se ato duhet të paktën mbi 150 vjet të shpërbëhen, po ashtu edhe kanaçet, mbetje të inerteve të ndërtimeve etj. Shoqata AlbNatyra me mbështetjen e Bashkisë Librazhd dhe në kuadër të programit ReLOaD po zbaton projektin “Mjedis i Mbrojtur-Jetë e Shëndetshme” në Njësinë Administrative Orenjë me disa aktivitete të cilat do të ndikojnë në reduktimin e ndotjeve, reduktimin e ndikimeve negative mbi mjedis si prerje pyjesh, vënie zjarresh etj.

Në projekt përveç ndërgjegjësimit të komunitetit po kryhen dhe aktivitete edukuese për të rinjtë dhe nxënësit e shkollave. Gjithashtu shoqata AlbNatyra po pastron 10 pikat më të ndotura me mbetje urbane. Pjesë e rëndësishme e projektit është dhe pyllëzimi me akacie dhe rrap të pjesëve anësore të rrugës me 1850 rrënjë.

Gjithashtu eskpertët po përgatisin një hartim mbi rreziqet natyrore që i kanosen kësaj zone si psh, rrëshqitje,erozion,zjarre,prerje pyjesh, shfrytëzim i burimeve ujore si dhe rreth sëmundjeve që rrezikojnë habitatet e kësaj zone.

Nga një verifikim paraprak rezulton se kjo njësi ka mbi 30 pika të ndotura me mbetje urbane, gjithashtu mbi 5 zona të rrezikuara nga rrëshqitjet masive. Ndërsa prerjet e pyjeve janë të përqëndruara në dy zona (Bishti i dheut Funarës dhe Guri i Muzhaqit Zdrajsh).  

Të gjitha këto të dhëna do të pasqyrohen në një raport të hollësishëm mjedisor nga ekspertët e Shoqatës AlbNatyra.

Comments are Closed

Share
Translate »
error: KUJDES! Kopjimi eshte i ndaluar!